Lontong Goreng Hari Raya

Lontong Goreng Hari Raya

Pernah makan lontong goreng!!!!
Pertama kali aku makan lontong goreng yang dibuat oleh Mak Busu aku masa jalan Hari Raya Ketiga..
Pelik gak aku tengok nama lontong goreng ni..
Tapi memang lontong itu  di masak dan digoreng dikuali.
Bukanlah maksud aku makanan tu terlalu sedap sangat tapi imiganisi/idea untuk menghasilkan makanan sebegitu amat aku kagumi.
Sedap tak sedap, aku lantak mahu 3 pinggan jugak..

Aku tanya Mak Busu aku "Macam mana masak lontong goreng ni"
"Caranya mudah Nep"
Mak busu aku menjawab"
"Bagaimana caranya mak Busu"
aku bertanya dengan penuh minat.
"Mudah sahaja". Ehemmm..caranya...
"Panaskan kuali... Sediakan :
a)  Bawang goreng
b) Hiris halus-halus daun bawang
c) Hiris halus-halus cili merah
d) Hiris halus-halus cili hijau
e) Hiris sayur sawi
Kalau rajin tambah ler fish ball, ayam goreng potong halus ..
Kemudian masukkan semua bahan dalam kuali..tambah air sikit atau dan perasa berkimia kasi sedap sikit.
Dan kemudian masukkan lontong atau nasi himpit.
Gaul perlahan-lahan, macam mana kau nak nak gaul pandai-pandai ler fikir.
Sebatikan kesemua lauk-lauk ini dengan lontong, kemudian lepas gaul masukkan ke dalam pinggan"
Mak Busu aku jelaskan dengan panjang lebar.

Aku diam sahaja....
Dia berkata lagi " Kalau nak cuba lain macam sikit, cuba buat sambal dan gaul ngan lontong,jadi nasi goreng berlontong..hehehehe"Dalam hati aku berkata "Buat lawak lak, dah ler gigi berterabur," sambil tersenyum sumbing.

Sesiapa yang nak mencuba, boleh cuba kat rumah hang. Sangat simple dan mudah.
Sesiapa jua boleh kata, apa ler punya masakan..mengarut. Tapi untuk aku sesuatu kejayaan adalah berpunca dari sekecil-kecil idea.
Aku tahu lontong goreng ini jika anda yang memasak pasti lebih sedap dengan tambahan item-item eksotik. Konpem punya..
Tapi idea asal yang datang adalah dari idea yang sekecil-kecil tadi  kerana manusia ini NEVER ENDING IMPROVEMENT..kekekeke.

Catat Ulasan

0 Ulasan