Bagaimana Membuat Top Commenter Widget

Dah lama aku cari nak buat widget untuk pengomen-pengomen aku...
Akhir aku dah dapat juga ..Kredit untuk Blogger Sentral

Mula-mula:
a) dalam blogspot pergi ke Page Element
b) Klik Add Gadget
c) Pilih HTML/Javascript
d) Salin script kat bawah ...
e) Namakan gadget anda" Aku namakan Pengomel Tegar"...hehehehe
f) Save.

Salin Script kat bawah ni:
<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://hanifidrus.blogspot.com
 &ExcludedNick1=Hanif
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">Get this <a href="http://hanifidrus.com/2012/01/bagaimana-membuat-top-commenter-widget.html">widget</a></span>
<!-- Top commentators widget End -->

 Dah siap dah....
Selamat Mencuba... 
Lupa lak: Kat dalam script tu ada tertulis: 
Your Blog URL: masukkan URL blog anda
Exclude Nick 1: Tulis nama pena blog anda ( supaya komen anda tidak tersenarai)
Exclude Nick2: sama juga
ShowHow Many: Jumlah Pengomen..
 
 

Post a Comment

49 Comments

dya nasir said…
kalau tak masuk url blog tak jadi lah..hehe
thank you - penah jugak nak buat... tapi sampai la ni tak buat2 juga....
Anonymous said…
tq tuk tutorial ni =.=
Cik mama said…
Uiiittt Cik Mama tersenarai Top 10 laaa...mintak share yerr tuan blog.. (^_~)
Azlan Strider said…
thanks 4 da info..hehe :)

Regards,
-Strider-
Haziq Life said…
perasan yek..ada URL aku kat dalam tu..ehhehehehehhehe
teknik bro...teknik...
nanti senang orang nak pinjam widget ini...hahahahha
Haziq Life said…
By the way you can throw my URL dalam script kat bawah sekali tu.. dan letak URL anda. Dan kemudian buat tutorial sebijik macam ni.
So dapat free backlink secara tak langsung bial org guna widget ini..
Aku no problem....
Ini pun satu tutorial gak...kekekeke
Niza Romli said…
yey..dah ambik. thanks hanif :)
izla said…
thanks..baru lepas buat.
dan menjadi..

thanks hanif
Haziq Life said…
no problem blogger !!!!!
Haziq Life said…
time sebut cikgu tu..tak syok lak..hehehehehe
Belum lagi ini pun dapat masa cungkil dari Google...ehhehe
x sangka miss purple pun tgolong dlm pengomel tegar tu hehehe ;)
Nirzashah said…
haha..nice entri.. nanti nak cuba bila dah ramai yang komen
shahdiana said…
akak tertunggu-tunggu tuto ni...dah banyak kali try tak mo jadilah..tengok kat tepi blog tu...nyakitkan mata jek...nak try ni...
Anonymous said…
errr diriku pun ada??awww .hihih
tutorial yang bagus hanif :)
shahdiana said…
akak dah buat banyak kali tak penah lepas..kali ni berjaya tengkiu hanif...memang buleh jadik cikgu la....
Nazz@Purple said…
dah try..jadi=)..thanks hanif
Afasz said…
yg top commntor ni by month or by day ek? leh bantu sy?
onlajer said…
terima kasih untuk tipsnya
Anonymous said…
kathy nak share tuto ni kat blog kathy ye? nanti kathy bagi kredit tuto kat blog ni..
Jue Jaynee said…
Best ni
leh nmpk sape paling bnyk komen
Tumpang tanya.. kalau nk buat top commenter sepanjang masa macam mana eh? Sebab ni mcm monthly/weekly je bilangan tu sentiasa berkurangan..
Unknown said…
Al-Hamdulillah,,,da m'jdi. sblm ne pnh try wt tp xjdi2 smpi fed-up da.

3ma ksh ^^
Unknown said…
dah buat dah terima kasih hanif sharing ni...
Shaiful Zaidi said…
salam...mai amik widget komen kat sini. TQ
Unknown said…
Tenkiu bro~ it works! :D
Unknown said…
dah cuba buat.menjadi.thanks!
Admin said…
Baru nak cuba.. thanks :D
Unknown said…
Thank you for this tutorial. Sebagai credit.. saya akan buat backlink ke entry ini untuk dikongsikan kepada blogger lain.
Unknown said…
thanks Hanif..akak dah buat n jadi..
Unknown said…
lupa plak nk ckp terima kasih sbb post pasal widget ni..huhu... thaks bro :)
Anonymous said…
This comment has been removed by a blog administrator.
Bunda_nora said…
assalam,

terima kasih tutorialnyer, rasa2 nak buat jugak..
Mummy MM said…
Abang Hanif, bila saya buat kan, dye jadi ke tengah. Ada tak cara nak buat nama tu jadi ke tepi sebelah kiri?
Long Cham said…
NICE TIPS TY WWW.KUCINGHITAM.NET
mselim3 said…
Assalammualaikum...bro hanif.

Menjadi.. terima kasih bebanyak yer.

mselim3
kakrose said…
dah buat menjadilah..thanks ya..
Etuza said…
Wah perkongsian yan g baik ni HI
Etuza said…
ramai dapat manfaat tutorial ni HI
Nor Ain Rusli said…
Terbaiklah tuto nie.. Thanks ye

Jom ke teratak http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/07/ga-kawaidesu-concept-raya-2015-bernilai.html
Yanieyusuf.com said…
terima kasih menjadi...