Blogshop Untuk Wanita

Adsense

Bagaimana Membuat Top Commenter Widget

Posted by Hanif Idrus  
Tagged as:
8:30 AM

Dah lama aku cari nak buat widget untuk pengomen-pengomen aku...
Akhir aku dah dapat juga ..Kredit untuk Blogger Sentral

Mula-mula:
a) dalam blogspot pergi ke Page Element
b) Klik Add Gadget
c) Pilih HTML/Javascript
d) Salin script kat bawah ...
e) Namakan gadget anda" Aku namakan Pengomel Tegar"...hehehehe
f) Save.

Salin Script kat bawah ni:

<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://hanifidrus.blogspot.com
 &ExcludedNick1=Hanif
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">Get this <a href="http://hanifidrus.blogspot.com/2012/01/bagaimana-membuat-top-commenter-widget.html">widget</a></span>
<!-- Top commentators widget End -->

 Dah siap dah....
Selamat Mencuba... 
Lupa lak: Kat dalam script tu ada tertulis: 
Your Blog URL: masukkan URL blog anda
Exclude Nick 1: Tulis nama pena blog anda ( supaya komen anda tidak tersenarai)
Exclude Nick2: sama juga
ShowHow Many: Jumlah Pengomen..
 
 

Hanif Idrus

Terima Kasih Kerana Singgah Di Blog Hanif Idrus

44 comments :

kalau tak masuk url blog tak jadi lah..hehe

thank you - penah jugak nak buat... tapi sampai la ni tak buat2 juga....

tq tuk tutorial ni =.=

Uiiittt Cik Mama tersenarai Top 10 laaa...mintak share yerr tuan blog.. (^_~)

thanks 4 da info..hehe :)

Regards,
-Strider-

perasan yek..ada URL aku kat dalam tu..ehhehehehehhehe
teknik bro...teknik...
nanti senang orang nak pinjam widget ini...hahahahha

By the way you can throw my URL dalam script kat bawah sekali tu.. dan letak URL anda. Dan kemudian buat tutorial sebijik macam ni.
So dapat free backlink secara tak langsung bial org guna widget ini..
Aku no problem....
Ini pun satu tutorial gak...kekekeke

yey..dah ambik. thanks hanif :)

iizla said...

thanks..baru lepas buat.
dan menjadi..

thanks hanif

no problem blogger !!!!!

time sebut cikgu tu..tak syok lak..hehehehehe
Belum lagi ini pun dapat masa cungkil dari Google...ehhehe

x sangka miss purple pun tgolong dlm pengomel tegar tu hehehe ;)

haha..nice entri.. nanti nak cuba bila dah ramai yang komen

akak tertunggu-tunggu tuto ni...dah banyak kali try tak mo jadilah..tengok kat tepi blog tu...nyakitkan mata jek...nak try ni...

errr diriku pun ada??awww .hihih

tutorial yang bagus hanif :)

akak dah buat banyak kali tak penah lepas..kali ni berjaya tengkiu hanif...memang buleh jadik cikgu la....

thanks hanif...

dah try..jadi=)..thanks hanif

yg top commntor ni by month or by day ek? leh bantu sy?

onlajer said...

terima kasih untuk tipsnya

kathy nak share tuto ni kat blog kathy ye? nanti kathy bagi kredit tuto kat blog ni..

Best ni
leh nmpk sape paling bnyk komen

Tumpang tanya.. kalau nk buat top commenter sepanjang masa macam mana eh? Sebab ni mcm monthly/weekly je bilangan tu sentiasa berkurangan..

Al-Hamdulillah,,,da m'jdi. sblm ne pnh try wt tp xjdi2 smpi fed-up da.

3ma ksh ^^

kate na said...

dah buat dah terima kasih hanif sharing ni...

salam...mai amik widget komen kat sini. TQ

jadik :)

jadik :)

Neo89 said...

Tenkiu bro~ it works! :D

dah cuba buat.menjadi.thanks!

sgt mmbantu :D

Baru nak cuba.. thanks :D

Thank you for this tutorial. Sebagai credit.. saya akan buat backlink ke entry ini untuk dikongsikan kepada blogger lain.

tq

thanks Hanif..akak dah buat n jadi..

lupa plak nk ckp terima kasih sbb post pasal widget ni..huhu... thaks bro :)

nice info, tapi wordpress takde widget macm ni leh tambah script sendiri.

p/s: nama sama pulak, saya hanif menhad, salam perkenalan...

assalam,

terima kasih tutorialnyer, rasa2 nak buat jugak..

Abang Hanif, bila saya buat kan, dye jadi ke tengah. Ada tak cara nak buat nama tu jadi ke tepi sebelah kiri?

Tedi said...

terima kasih :)

NICE TIPS TY WWW.KUCINGHITAM.NET

mnjdi..tq =)

Assalammualaikum...bro hanif.

Menjadi.. terima kasih bebanyak yer.

mselim3

Hanif Idrus Blog/Bloglist PR

Free Page Rank Tool Hanif Idrus Bloglist

Alexa

e-Qurban

Google+ Followers

Followers

Proudly Powered by Blogger .
back to top