Zura Homemade Cakes

Bagaimana Membuat Top Commenter Widget

Dah lama aku cari nak buat widget untuk pengomen-pengomen aku...
Akhir aku dah dapat juga ..Kredit untuk Blogger Sentral

Mula-mula:
a) dalam blogspot pergi ke Page Element
b) Klik Add Gadget
c) Pilih HTML/Javascript
d) Salin script kat bawah ...
e) Namakan gadget anda" Aku namakan Pengomel Tegar"...hehehehe
f) Save.

Salin Script kat bawah ni:
<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://hanifidrus.blogspot.com
 &ExcludedNick1=Hanif
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">Get this <a href="http://hanifidrus.blogspot.com/2012/01/bagaimana-membuat-top-commenter-widget.html">widget</a></span>
<!-- Top commentators widget End -->

 Dah siap dah....
Selamat Mencuba... 
Lupa lak: Kat dalam script tu ada tertulis: 
Your Blog URL: masukkan URL blog anda
Exclude Nick 1: Tulis nama pena blog anda ( supaya komen anda tidak tersenarai)
Exclude Nick2: sama juga
ShowHow Many: Jumlah Pengomen..
 
 
Tag : blog
47 Komentar untuk "Bagaimana Membuat Top Commenter Widget"

kalau tak masuk url blog tak jadi lah..hehe

thank you - penah jugak nak buat... tapi sampai la ni tak buat2 juga....

Uiiittt Cik Mama tersenarai Top 10 laaa...mintak share yerr tuan blog.. (^_~)

thanks 4 da info..hehe :)

Regards,
-Strider-

perasan yek..ada URL aku kat dalam tu..ehhehehehehhehe
teknik bro...teknik...
nanti senang orang nak pinjam widget ini...hahahahha

By the way you can throw my URL dalam script kat bawah sekali tu.. dan letak URL anda. Dan kemudian buat tutorial sebijik macam ni.
So dapat free backlink secara tak langsung bial org guna widget ini..
Aku no problem....
Ini pun satu tutorial gak...kekekeke

thanks..baru lepas buat.
dan menjadi..

thanks hanif

time sebut cikgu tu..tak syok lak..hehehehehe
Belum lagi ini pun dapat masa cungkil dari Google...ehhehe

x sangka miss purple pun tgolong dlm pengomel tegar tu hehehe ;)

haha..nice entri.. nanti nak cuba bila dah ramai yang komen

akak tertunggu-tunggu tuto ni...dah banyak kali try tak mo jadilah..tengok kat tepi blog tu...nyakitkan mata jek...nak try ni...

akak dah buat banyak kali tak penah lepas..kali ni berjaya tengkiu hanif...memang buleh jadik cikgu la....

yg top commntor ni by month or by day ek? leh bantu sy?

kathy nak share tuto ni kat blog kathy ye? nanti kathy bagi kredit tuto kat blog ni..

Best ni
leh nmpk sape paling bnyk komen

Tumpang tanya.. kalau nk buat top commenter sepanjang masa macam mana eh? Sebab ni mcm monthly/weekly je bilangan tu sentiasa berkurangan..

Al-Hamdulillah,,,da m'jdi. sblm ne pnh try wt tp xjdi2 smpi fed-up da.

3ma ksh ^^

dah buat dah terima kasih hanif sharing ni...

salam...mai amik widget komen kat sini. TQ

Thank you for this tutorial. Sebagai credit.. saya akan buat backlink ke entry ini untuk dikongsikan kepada blogger lain.

thanks Hanif..akak dah buat n jadi..

lupa plak nk ckp terima kasih sbb post pasal widget ni..huhu... thaks bro :)

This comment has been removed by a blog administrator. - Hapus

assalam,

terima kasih tutorialnyer, rasa2 nak buat jugak..

Abang Hanif, bila saya buat kan, dye jadi ke tengah. Ada tak cara nak buat nama tu jadi ke tepi sebelah kiri?

NICE TIPS TY WWW.KUCINGHITAM.NET

Assalammualaikum...bro hanif.

Menjadi.. terima kasih bebanyak yer.

mselim3

dah buat menjadilah..thanks ya..

Wah perkongsian yan g baik ni HI

ramai dapat manfaat tutorial ni HI

Back To Top