Bagaimana Membuat Top Commenter Widget

Dah lama aku cari nak buat widget untuk pengomen-pengomen aku...
Akhir aku dah dapat juga ..Kredit untuk Blogger Sentral

Mula-mula:
a) dalam blogspot pergi ke Page Element
b) Klik Add Gadget
c) Pilih HTML/Javascript
d) Salin script kat bawah ...
e) Namakan gadget anda" Aku namakan Pengomel Tegar"...hehehehe
f) Save.

Salin Script kat bawah ni:
<!-- Top commentators widget v1 Start -->
<script type="text/javascript">
function getYpipe(feed) {
 document.write('<ol>');
 var i;
 for (i = 0; i < feed.count ; i++)
 {
 var href = "'" + feed.value.items[i].link + "'";
 if(feed.value.items[i].link == "")
var item ="<li>" + feed.value.items[i].title + "</li>";
else
var item = "<li>" + "<a href="+ href + '" target="_blank">' + feed.value.items[i].title + "</a> </li>";
 document.write(item);
 }
 document.write('</ol>');
 }
 </script>
 <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?
 YourBlogUrl=http://hanifidrus.blogspot.com
 &ExcludedNick1=Hanif
 &ExcludedNick2=
 &ShowHowMany=10
 &_callback=getYpipe
 &_id=23022d7836bf2dd3c10a329feb9be26a
 &_render=json"
type="text/javascript"></script>
<span style="font-size: 80%; float:right;">Get this <a href="http://hanifidrus.blogspot.com/2012/01/bagaimana-membuat-top-commenter-widget.html">widget</a></span>
<!-- Top commentators widget End -->

 Dah siap dah....
Selamat Mencuba... 
Lupa lak: Kat dalam script tu ada tertulis: 
Your Blog URL: masukkan URL blog anda
Exclude Nick 1: Tulis nama pena blog anda ( supaya komen anda tidak tersenarai)
Exclude Nick2: sama juga
ShowHow Many: Jumlah Pengomen..
 
 

45 comments:

dyabunga said...

kalau tak masuk url blog tak jadi lah..hehe

miloais milo said...

thank you - penah jugak nak buat... tapi sampai la ni tak buat2 juga....

Penjual Reflesia™ said...

tq tuk tutorial ni =.=

Cik mama said...

Uiiittt Cik Mama tersenarai Top 10 laaa...mintak share yerr tuan blog.. (^_~)

Azlan Hasan said...

thanks 4 da info..hehe :)

Regards,
-Strider-

Hanif Idrus said...

perasan yek..ada URL aku kat dalam tu..ehhehehehehhehe
teknik bro...teknik...
nanti senang orang nak pinjam widget ini...hahahahha

Hanif Idrus said...

By the way you can throw my URL dalam script kat bawah sekali tu.. dan letak URL anda. Dan kemudian buat tutorial sebijik macam ni.
So dapat free backlink secara tak langsung bial org guna widget ini..
Aku no problem....
Ini pun satu tutorial gak...kekekeke

Niza Romli said...

yey..dah ambik. thanks hanif :)

iizla said...

thanks..baru lepas buat.
dan menjadi..

thanks hanif

Hanif Idrus said...

no problem blogger !!!!!

Hanif Idrus said...

time sebut cikgu tu..tak syok lak..hehehehehe
Belum lagi ini pun dapat masa cungkil dari Google...ehhehe

Miss Purple Ungu said...

x sangka miss purple pun tgolong dlm pengomel tegar tu hehehe ;)

Shahazrin said...

haha..nice entri.. nanti nak cuba bila dah ramai yang komen

shahdiana said...

akak tertunggu-tunggu tuto ni...dah banyak kali try tak mo jadilah..tengok kat tepi blog tu...nyakitkan mata jek...nak try ni...

MaYa MustWany said...

errr diriku pun ada??awww .hihih

Aida Omar said...

tutorial yang bagus hanif :)

shahdiana said...

akak dah buat banyak kali tak penah lepas..kali ni berjaya tengkiu hanif...memang buleh jadik cikgu la....

Cik Rose Cute said...

thanks hanif...

Nazz@Purple said...

dah try..jadi=)..thanks hanif

Cik FaRiZaM said...

yg top commntor ni by month or by day ek? leh bantu sy?

onlajer said...

terima kasih untuk tipsnya

Kathy Rbain said...

kathy nak share tuto ni kat blog kathy ye? nanti kathy bagi kredit tuto kat blog ni..

Jue Jaynee said...

Best ni
leh nmpk sape paling bnyk komen

Everything's Everythings said...

Tumpang tanya.. kalau nk buat top commenter sepanjang masa macam mana eh? Sebab ni mcm monthly/weekly je bilangan tu sentiasa berkurangan..

Izzah Norlizah said...

Al-Hamdulillah,,,da m'jdi. sblm ne pnh try wt tp xjdi2 smpi fed-up da.

3ma ksh ^^

kate na said...

dah buat dah terima kasih hanif sharing ni...

shaiful zaidi said...

salam...mai amik widget komen kat sini. TQ

azifah yazid said...

jadik :)

azifah yazid said...

jadik :)

Neo89 said...

Tenkiu bro~ it works! :D

Wana Owen said...

dah cuba buat.menjadi.thanks!

Cik Syida said...

sgt mmbantu :D

ahsfantasy Ryu said...

Baru nak cuba.. thanks :D

Amir Rofie said...

Thank you for this tutorial. Sebagai credit.. saya akan buat backlink ke entry ini untuk dikongsikan kepada blogger lain.

najiah shaharain said...

tq

Fadilah Aziz said...

thanks Hanif..akak dah buat n jadi..

Cikgu Fikri said...

lupa plak nk ckp terima kasih sbb post pasal widget ni..huhu... thaks bro :)

hanifmenhad said...
This comment has been removed by a blog administrator.
BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

terima kasih tutorialnyer, rasa2 nak buat jugak..

Isabel Diaz said...

Abang Hanif, bila saya buat kan, dye jadi ke tengah. Ada tak cara nak buat nama tu jadi ke tepi sebelah kiri?

Tedi said...

terima kasih :)

Kucing Hitam said...

NICE TIPS TY WWW.KUCINGHITAM.NET

AiSyA LiEzA said...

mnjdi..tq =)

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum...bro hanif.

Menjadi.. terima kasih bebanyak yer.

mselim3

kakyon said...

dah buat menjadilah..thanks ya..